Svenskans nya ord 2012

Under 2012 har svenskan fått flera nya ord. Här är Språkrådets nyordslista (och det finns några som sticker ut lite extra ;)):

Bronyvuxen man som älskar leksakshästarna My little pony och tv-serien Friendship is magic, som handlar om dessa. Brony är en sammansättning av ”brother” och ”pony”. En brony är en del av den äldre fanskaran som gillar ”Friendship is magic”.

Conversesjukannytt namn på en uppsättning hälsoproblem som kan orsakas av tygskor med platta sulor. 2012. Hösten är sneakerssäsong och tunna, platta skor är mer populära än någonsin. Men traskar du runt i platta gympaskor med tunna sulor kan du få ont i hela kroppen. Vissa läkare kallar det skämtsamt för ”Conversesjukan”.

Dna-mikrochip: ett chip med en uppsättning mikroskopiska dna-prickar, som används för att analysera genetiskt material och nu också för att lagra dna-kodade data; kallas även dna-chip och biochip. 2012.
Harvardforskare har hittat ett sätt att lagra över en miljard gigabyte filer i ett gram dna.

Drinkorexi: beteende med självsvält inför alkoholkonsumtion. 2012. Många unga svälter sig på dagtid för att kunna dricka kaloririk alkohol med gott samvete på kvällen. Beteendet kallas drinkorexi och riskerar att få svåra konsekvenser.

Emoji: ökad användning: animerade symboler för att uttrycka känslor i elektronisk text. 2008.

Eurobävning: ord för att beskriva att eurosamarbetet skakar i grunden. 2012. Världens centralbanker förbereder skydd mot en eurobävning efter det grekiska valet.

Fysisk cd, fysisk skiva: ökad användning: ny benämning på cd-skiva, för att kontrastera mot digital musiksamling. 2004.

Grexit: Greklands eventuella utträde ur EMU. 2012. Hur skulle en ”grexit” (grekiskt utträde ur EMU) påverka Stockholmsbörsen?

Hackathon, hackaton: ökad användning: tävling eller utmaning där programutvecklare samlas och arbetar intensivt med en specifik uppgift, ibland flera dygn i sträck. 2011. Under ett hackathon stängs utvecklarna in under en begränsad tid för att förbättra eller utveckla nya produkter. Målet är att jobba mer innovativt och snabbt kunna testa om nya idéer håller måttet.

Henifiera: byta ut pronomenen hon och han mot hen. 2012. I natt lades en ”henifierad” kopia av DN.se upp som en replik på Gunilla Herlitz hen-förbud i Dagens nyheter.

Hubot: benämning på människoliknande robot i tv-serien Äkta människor. 2011. I en nära framtid, eller kanske en parallell nutid, är humanoida robotar – ”hubotar” – lika vanliga som  mobiltelefoner.

Klämspärr: ökad användning: inpasseringsspärr med glasskivor som dras isär vid inpassering och kläms ihop för att stänga spärren. 2010. Efter den senaste tidens svidande kritik mot de så kallade klämspärrarna som skadat och klämt resenärer lanserar SL en potentiell lösning.

Kopimism: ökad användning: politisk och religiös ideologi med informationsfrihet i centrum. 2008. Nätpiraternas egen religion, kopimismen, har blivit officiellt erkänd som religion i Sverige.

Kramtjuv: ficktjuv som kramas för att komma åt offrets fickor. 2012. En kramtjuv har gripits i Gävle. Vid fyratiden i lördags morse blev en ung man omkramad av en 22-åring, som försvann med hans plånbok. […] Kramande ficktjuvar har uppmärksammats även i Stockholm.

Köttrymdenökad användning: benämning för världen utanför cyberrymden; kallas även köttvärlden. 2009. Inbitna datoranvändare gillar nämligen inte uttryck som ”in real life”. Livet vid bildskärm och tangentbord är, säger de, lika reellt som livet i den så kallade köttrymden.

Livslogga: att kontinuerligt bilddokumentera sitt liv. 2012. Fenomenet kallas livslogg eller lifeblog och används i dag mest som hjälpmedel för människor med grava minnesproblem och av forskare.

Läshund: hund som används i läsundervisning. 2012. Fenomenet reading dog, läshundar, har blivit vanligt i USA och England de senaste åren, men i Sverige är skolhundar fortfarande relativt ovanligt. […] Det hela går något förenklat ut på att specialdresserade hundar har en positiv inverkan på elevers studiemotivation. Att läsa högt blir till exempel lättare om en intresserad hund ligger i knät.

Matbil: ny betydelse: ambulerande restaurang. 2012. Taqueria el Sombrero, som håller till i en matbil på S:t Eriks torg, har också funnits i drygt två år. Men de ser inte alla nya texmex-ställen som konkurrenter.

Memilmedelålders man klädd i cykeldräkt av lycra, som cyklar hänsynslöst; kallas även ninjacyklist och härskarcyklist. 2011. Cykling ökar som transportmedel. Men hänsynen till medtrafikanterna minskar och aggressiviteten ökar på det vägutrymme, där olika slag av cyklister ska samsas, inte sällan med gående. I Stockholm finns ett nytt namn på fartdårarna. De kallas memil medelålders män i lycra.

Mjuk betalvägg: funktion som tillåter tillgång till en begränsad del av innehållet på en webbplats innan betalning krävs. 2012. Tidningsföretagen sneglar på varandra i jakten på en fungerande modell för att kapitalisera det redaktionella materialet på webben. De flesta studerar en modell som i branschen kallas ”mjuk betalvägg”. Den går ut på att man fritt får läsa ett visst antal artiklar per månad, exempelvis fem eller tio, men får betala om man vill komma åt fler.

Mossgraffiti: ökad användning: graffiti med mossa. 2009. I stället för miljöfarliga färger växer nu trenden att blanda mossa med yoghurt, öl och socker i en mixer. Smeten målas sedan på väggar, stenar och krukor. Efter några veckor börjar mossan växa och  vips så har man skapat mossgraffiti.

Märk-dna: vätska innehållande speciell dna, som används för stöldmärkning. 2012. Det är efter en prövoperiod i Stockholm som polisen nu beslutat att använda sig av märk-DNA över hela landet. Metoden går ut på att butiker, värdeväskor och andra stöldbegärliga föremål besprutas med en osynlig och luktfri vätska som innehåller en unik DNA-uppsättning. När rånarna sedan kommer i kontakt med vätskan går den att spåra i upp till två månader – även på huden.

Nomofobiökad användning: fobi mot att inte ständigt vara tillgänglig och uppkopplad mot nätet med mobiltelefonen. 2008. Har du svårt att stänga av mobilen i sommar? Blir du nervös om den laddar ur? Kanske har du drabbats av nomofobi, ett tillstånd som kan framkalla både stress och panikkänsla.

Ogooglebar: ökad användning: som inte går att hitta på webben med en sökmotor. 2008. En mil, 20 ogooglebara frågor och sex krävande utmaningar. Det var ingen vanlig tipspromenad – det var Läjesgauet.

Pekskärmsvantar: fingervantar som går att ha på sig när man använder telefonens pekskärm. 2012. Ja okej, riktig vår står överst på önskelistan. Men tills dess vore det toppen med ett par pekskärmsvantar som man slipper dra av sig när man vill byta låt. Genialiskt!

Petabyte: Terabytegränsen är passerad för hårddisken på datorn du har hemma. Tusen gigabyte. Ett stort företag har mycket mer på servrarna: petabyte, exabyte, kanske zettabyte.

Queerpolska: användning: pardans utan roller kopplade till kön. 2010.

Robotdräkt: ny betydelse: datoriserad dräkt med yttre ”skelett” för stöd vid rehabilitering. 2012. Vid till exempel en stroke försämras kommunikationen mellan hjärnan och musklerna, vilket ger personen sämre rörelseförmåga. Men även svaga signaler kan nå musklerna och avläsas via huden.

Med hjälp av elektroder som placeras på huden över lämpliga muskler fångas dessa signaler upp, förstärks av robotdräkten och översätts till aktivering av exoskelettet som därmed kan ge stöd för rörelser.

Robotfälla: ökad användning: test som lätt kan lösas av människor, men inte av datorprogram (robotar); kallas även robotfilter. 2006.

Den 1 december förra året infördes ett stopp för robotstyrda massbyten av fonder inom premiepensionssystemet. Då infördes också en captcha, en så kallad robotfälla, som skulle göra massbyten omöjliga.

Ryggplankning: metod för att passera genom klämspärrar (se detta ord) utan biljett. 2012. Den nya trenden är ryggplankning och innebär att man tar rygg, alltså går tätt intill någon som drar sitt kort och passerar spärren innan dörrarna slår igen.

Räckviddsångestökad användning: rädsla och obehagskänslor hos elbilsförare orsakade av möjligheten att batteriet laddas ur och bilen stannar innan de är framme. 2009. Med elbilar har vi fått en ny medicinsk term: range anxiety. Räckviddsångest. Den yttrar sig i form av stigande oro, höjd puls och tilltagande kallsvett i takt med att kraften i batteriet sinar.

Spelifiera: göra spel av vardagssysslor, speciellt med tekniska hjälpmedel. 2011. Det kallas gamification, sättet att spelifiera sin vardag, och det har blivit alltmer vanligt. Att ta in leken i våra aktiviteter genom att lägga ett tjockt lager speldesign på sysslorna. Allt för att göra dem lite roligare och lite lättare att klara av.

Spårtjuv, spårrånare: person som stjäl eller rånar i spårtrafikmiljö. 2012. För en månad sedan var han Sveriges mest jagade man. Nu åtalas spårtjuven för två fall av grov stöld.

Ståhjuling: samlingsnamn för tvåhjuliga, självbalanserande fordon. 2012. Segway har blivit ett begrepp när det gäller tvåhjuliga och självbalanserande fordon. När Roblife Group nu introducerar liknande fordon lanserar man namnet ståhjuling.

Tintingate: reaktionerna på att ungdomsavdelningen på biblioteket på Kulturhuset i Stockholm flyttat ut Tintinalbum ur hyllorna med motiveringen att de ger en nidbild av exempelvis afrikaner och har ett kolonialt perspektiv. 2012.

Tårtgate: reaktionerna på att kulturministern skar i en tårta formad som en kvinna, där konstnären Markode Linde agerade kvinnotårtans huvud i så kallad blackface-sminkning. 2012. Lena Adelsohn Liljeroth skrattar och skär i en tårta som föreställer en svart könsstympad kvinna. Bilden har skapat våldsamma reaktioner och lett till krav på kulturministerns avgång. Händelsen debatterades även flitigt på sociala medier där den fick namnet tårtgate.

Utvigning: avslutningsceremoni. 2012. Okej, vi står uppenbarligen väl rustade för en OS-utvigning.

Visukal: teaterform som passar både döva och hörande. 2011. Nu blandas hörande och döva skådespelare, dansare och musiker på scenen. Ordet visukal är en sammanblandning mellan visualisera och musikal.

Zlataneraklara något med kraft, ”dominera”. 2012. ”Ibra” zlatanerar på årets prisgalor.

Över- och underklassafari: bussresa för att se hur människor från andra socioekonomiska klasser lever. 2012. Två dagar efter bussturen tog begreppet ”överklassafari” en ny vändning. På Facebook skrev Kristdemokraternas näst högste tjänsteman Patric Rylander att han ville anordna en ”underklassafari” och eftersökte möjliga platser att besöka […]

KÄLLA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>