Kaffekurs på Johan & Nyström

När jag fyllde år fick jag ett presentkort  av mina underbara tjejkompisar! Jag och Jenny (som också är en liten kaffenörd) har försökt hitta en bra tid att gå, det blev igår :D. Kaffekursen leddes av Eskil som var väldigt kunnig och passionerad gällande kaffe. Han blev nyligen rankad som sjua i världen i kaffebryggning – älskar att man kan tävla i ”kaffe” :P. Vi var bara fyra personer på kursen samt en annan anställd från Johan & Nyström. Så det var en väldigt trevlig och mysig stämning. Vi fick lära oss om det här:

  • Smak & kaffe
  • Snack kring rostmaskinen
  • Provning av ursprungskaffe (koppning & provsmakning)
  • Trendiga bryggmetoder (ex chemex, aeropress, V6)

Koppning innebär att nyrostat och nymalet kaffe får dra i varm vatten (ca 90 grader) i fyra minuter. Detta för att man ska få ut maximalt av alla smakämnen och aromer som finns i kaffet. Sedan fungerar det ungefär som på vin- eller teprovning (se bild ovan). Man tar en sked och rör runt för att känna doften och sedan tar man försiktigt bort själva kaffepulvret (som ligger som en hinna i koppen). Sedan surplar/suger man in vätskan snabbt för att kunna känna maximal smak. Vi fick pröva ca 10 olika sorter, och de smakade verkligen annorlunda från sort till sort! Det är en jäkla skillnad på kaffe & kaffe med andra ord! När man testar kaffe vid koppning får man den ”riktiga smaken”. När vi sedan fick testa kaffet när det genomgått olika bryggmetoder (detta var alltså ingen ”barista”-kurs). Beroende på vilken metod man använder samt vilket tempratur kaffet är i smakar det annorlunda. Väldigt spännande :)!

Bild: Johan & Nyström

VÅRT KAFFE

Transparens är vårt viktigaste ord. Vi köper våra kaffebönor från kvalitetsmedvetna bönder vi känner, litar på och vars värderingar vi delar. Vi träffar dem inte på mässor och branschtillställningar, utan där de bor, på deras gårdar och plantage; i vardagen, där de verkar och är mest naturliga. Vi betalar dem bra och besöker dem så ofta vi kan för att på så sätt skapa relationer och kunna förmedla den goda historien tillbaka till våra kunder.

Johan & Nyström

Det sägs att kaffets ursprung är Etiopien, där det fortfarande växer vilt. Det vildvuxna kaffet har en annan karaktär än det som planteras ut på olika plantager. Det var detta kaffe vi fick smaka i de olika bryggmetoderna samt att vi fick med oss en påse hem :). Eftersom jag inte har en kaffekvarn fick jag det malt i butiken innan vi gick. Tack för det!

På tal om Etiopien så finns det bilder från företagets resor på hemsidan. En anställd, Jonatan Låstbom, har tagit jättefina bilder från en resa dit. Se fler bilder här.

Bilder: Jonatan Låstbom, Johan & Nyström

Det var en informationsrik och välarrangerad kurs om specialkaffe som jag verkligen kan rekommendera  till alla som tycker om eller är intresserade av kaffe! Kunskap är inte tungt att bära på ;). Kika in här för mer info, pris och hur man anmäler sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>