Att ansöka om utbytesstudier

Då jag själv har haft svårt att hitta tidigare studenter som gjort detta via Stockholms Universitet (eller alls över lag) tänkte jag skriva om mina förberedelser både inför att ansöka till universitetet i Australien (i detta fall USC) och vid ett senare tillfälle om förberedelser inför själva resan (visum m.m.). Hoppas att detta kan vara till hjälp för framtida studenter eller kanske för er nyfikna läsare.

Ansökningsprocessen mellan olika länder och universitet skiljer sig väldigt mycket åt. Jag fick i ett tidigt stadie av ansökningsprocessen höra att det är mycket enklare att söka till ett universitet inom EU eller Europa. Men det är väl klart att man inte ska göra det lätt för sig… Så självklart ville jag åka till ett utomeuropeiskt universitet. Efter att ha funderat och ändrat mig flertalet gånger gällande mitt första- och andrahandsval bestämde jag mig till sist för Australien och Univeristy of the Sunshine Coast (Univeristy of Waikato, i Hamilton på Nya Zeeland var mitt andrahandsval).

STEG 1: Till att börja med skrev jag en ansökan som var riktad till den ansvarige för utbytesstudier, i detta fall Jorun Bergström, på Pedagogiska InstitutionenStockholms Universitet. Denna ansökan skulle innehålla:

 • Ett personligt brev
 • Motivation till utbytesstudierna
 • samt varför jag ville åka till just Australien
 • En lista över de kurser jag ville läsa och som kunde ses som godkända för mitt program (pao). TIPS: gör ett eget schema med seminarier samt föreläsningar redan nu. Detta underlättar vid Steg 4 då man ska anmäla sig (enrol) till de olika klasserna som ges i respektive kurs.
 • samt kontaktinformation.

Det enda som var svårt i detta steg var att välja vart jag ville åka. Kurserna upplevde jag var lätta att hitta på de universitet som var aktuella för min ansökan. Dock så hade de Europeiska universiteten mycket sämre hemsidor så jag upplevde att det var svårare att orientera sig där.

STEG 2: Efter att ha blivit nominerad till en plats skickades en rekommendation samt min ansökan (som jag även skrivit på engelska) till mottagaruniversitetet USC. När de väl återkommit och accepterat mig som student för första terminen 2013 (vilket tog lite tid) bokade jag ett möte med Jorun. Vi fyllde i ytterligare en ansökan, en Exchange Application Form från USC-hemsida. Inför denna ansökan behöver man ha förberett samt ha tillgång till följande:

 • Passinformation (nummer, giltighetstid m.m.)
 • Kontaktat sitt gymnasium och fått sina slutbetyg på engelska (certificate of final grades from upper secondary school). Södra Latin skickade mitt betyg via mail som jag sedan bara bifogade i mailet till USC.
 • Be ansvarige för utbytesstudier att göra ett utdrag (i detta fall från Ladok) på betyg/poäng från universitetet (Official transcript of records)
 • Be ansvarige för utbytesstudier att skriva ett intyg om dina kunskaper i engelska (language profiency).
 • OBS! USC kräver i de flesta fall att man gör ett språktest som ska komplettera Exchange Application Form. Men tack vare en intygan från Jorun ihop med gymnasiebetygen som bevis på mina betyg i engelska gjorde USC ett undantag. Språktestet heter TOEFL och kostar 250 US-dollar. Jag hade dock redan bokat mitt test i ren iver och fick tyvärr bara tillbaka 1/2 kostnaden för testet vid avbokningen. Men men.

STEG 3: Efter att skolan mottagit och godkänt ansökan får man ett mail med information för att gå vidare med processen. Detta mail inkluderar ett dokument som måste skrivas under och skickas in för att man som student slutgiltigt ska tacka ja till sin plats (Acceptance of Offer). Detta scannade jag in på universitetet och bifogade som en pdf i mailet med min Exchange Application Form till USC. OBS! Här måste man också skicka in en kopia på sjukförsäkringskortet som man får av SU (försäkring via Kammarkollegiet) samt ett intyg gällande detta från utbyteskordinatorn med dennes underskrift.

STEG 4: Efter att ha accepterat sitt erbjudande enligt Steg 3 får man information om hur man loggar in på skolans hemsida och anmäler sig till de kurser och klasser man önskar. Jag väntar just nu på detta mail så återkommer om hur man fortsätter efter detta ;).

2 thoughts on “Att ansöka om utbytesstudier

 1. Haha, nej det hoppas man ju på att slippa! Jag får inte ha med mig: food, wood eller explosives. Annars borde det vara lugnt :P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>