You’re in charge

En av de största anledningarna till att jag valde att köpa en systemkamera var att jag ville kunna bestämma och påverka hur mina bilder ska se ut. Genom att kunna ställa in slutartider, bländare och ljuskänslighet kan man helt manuellt påverka och bestämma hur man vill att bilden ska se ut och exponeras. En systemkamera ger dig möjlighet att med bländaren ändra fokus och lägga skärpan där du vill ha den i bilden. Men en mindre kompaktkamera kan man inte påverka detta då kameran lägger fokus där den vill. Med de tre bilderna nedan vill jag bara visa hur man kan styra skärpan i bilden, ungefär som när man fokuserar på något med sina egna ögon. Här står jag bara några centimeter ifrån min taklampa och lägger fokus på olika ställen i omgivningen. Jag står på exakt samma ställe och håller kameran i samma position hela tiden. Med min lilla kompaktkamera hade jag (med lite tur) fått lite skärpa någonstans i lampan. En mer avancerad kamera med bra optik gör att du själv kan bestämma och påverka. I like to be in charge.

Dessa tre bilder visar hur jag med brännvidden bestämmer var i bilden fokus ska ligga. Jag kan alltså bestämma var någonstan i djupled kameran ska fokusera. Vid val av en annan bländare (större eller mindre) kan man få med olika mycket miljö i bilden. Här exempel på skärpa i djupled:

Fokus på blomman närmast mig:

Fokus på blommorna på andra sidan lampan:

Fokus på fasaden mitt emot. Ser ni att blomman närmast mig från bild 1 inte syns längre. Den ligger inte alls i fokus. Detta gör exempelvis att man kan foto genom stängsel (exempelvis djur på zoo) och ”trolla bort” stängslet beroende på hur man ställer in kameran och vart man lägger fokus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>