Objektivtest:

Idag så har jag testat objektiven som jag lånade från Södertörn. Jag lånade ett fast objektiv på 50mm och ett zoomobjektiv med macrofunktion på 10-22mm från Canon. Det fasta objektivet har som det låter en fast brännvidd vilket innebär att man inte kan zooma med det. Då måste man själv röra sig för att få rätt avstånd till det man ska fotografera. Det kan vara både på gott och ont. Även om man kan beskära bilden i photoshop så föredrar jag nog ett zoomobjektiv. Fördelarna med de fasta objektiven är att de över lag har lite vassare kvalitet medans zoomobjektiven ger lite mer variaton och möjlighet att ta bilder på längre håll. Vilket man ska ha är ju väldigt personligt och beror ju på hur man föredrar att hantera kamera och objektiv samt vilket resultat man är ute efter.

Canon EF 50mm 1:2.5. Ett ljusstarkt objektiv som klarar av fotografering utan blixt i miljöer och situationer med begränsat ljus. Som tidigare nämnt får bilderna bra kvalitet och det är ett utmärkt objektiv vid bland annat porträttfotografering.

Canon EF-S 10-22mm 1:3.5-4.5. Ett vidvinkel- och zoomobjektiv som fångar upp en större del av omgivningen men som även kan användas på nära håll och fotografera på nära avstånd, sk macro-/närbildsläge.

TV Canon EF-S 10-22mm. TH Canon EF 50mm:

Nedan har jag tagit testbilder med tre olika objektiv. Jag har använt de två objektiven som jag har lånat samt mitt eget standardobjektiv med zoom på 18-55mm. Bilderna är fotograferade från exakt samma position både i vardagsrummet och sovrummet och med samma förutsättningar. Detta visar tydligt hur olika dessa tre objektiv är och hur bildernas resultat skiljer sig åt beroende på vilket man väljer att använda.

18-55mm:

50mm:

10-22mm:

18-55mm:

50mm:

10-22mm:

Nedan har jag tagit tre självporträtt från samma avstånd och med samma förutsättningar. Även här kan man se hur markant skillnaden blir beroende på vilket objekt som används:

Av de två nya objektiven skulle jag slutligen vilja säga att jag föredrar 10-22mm objektivet. De har båda sina besgränsningar men kompaktheten i 50mm objektivet passar inte mig så bra. Jag tycker att det är en fördel att man vår en vid och djup bild med 10-22mm medans det visserligen kan ge en skev bild beroende på vad som ska fotograferas.

One thought on “Objektivtest:

  1. åh tack för det här inlägget :) jag tycker 50mm verkar bra vid poträtt (jag har också hört det) men nu vet jag att det inte är det som jag skall köpa när/om jag skall köpa något nytt objektiv. 10-22mm verkar däremot väldigt nice :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>